Bestil for over 400 kr. og få gratis levering.

Den miljømæssige påvirkning af vores madvalg.

Den miljømæssige påvirkning af vores madvalg

Skrevet af:  Jolanta Głowacz

 

De valg vi træffer til dagligt har indflydelse på miljøet - inklusiv den mad vi spiser. 

Hvorfor er det bedre at inkludere flere plantebaserede fødevarer i den daglige kost?

  • Lavere udslip af drivhusgasser (GHG)

Sammenlignet med animalske fødevarer er plantebaseret kost forbundet med en lavere emission af drivhusgas i atmosfæren. Afhængigt af typen af fødevarer varierer forskellene. Ifølge forskning synes drøvtyggere (køer, får og geder) at være det største problem. Dette skyldes, at de frigiver mere CO2 (dette er forbundet med deres fordøjelsesproces). Generelt bidrager husdyr og skaldyr i højere grad til global opvarmning end planter. Som et eksempel: produktion af 1 kg oksekød udsender 60 kg drivhusgasser, mens produktionen af 1 kg ærter udsender 1 kg drivhusgas (Ritchie H., Roser M., 2020).

  • Lavere vandforbrug

Vand er en essentiel og altafgørende kilde til liv.  Det er derfor ikke overraskende, at en stor del af klodens vand bliver brugt til fødevareproduktion og landbrug (sidstnævnte bruger faktisk 70% af verdens ressourcer).

Som kilderne viser, bruges der 20 gange så meget vand til opdræt af kød som der gør ved produktion af korn. (Rosner J., 2019).

  • Lavere arealanvendelse

På samme måde som det ses med udslip af drivhusgasser og forbrug af vand, bruger planteafgrøder langt mindre jord til fødevareproduktion end dyr. Ifølge data på området er forskellen i arealanvendelse pr. Kg fødevare som følger: tofu 3,5 m2; ærter 7,5 m2; fjerkrækød 12,2 m2; oksekød (til kød) 326 m2 (Ritchie H., Roser M., 2020).


Udover de anvendte kilder vedhæfter jeg links til et par artikler, der nærmere uddyber forskellene og miljøpåvirkningerne af ​​animalsk og plantebaseret kost.

 

Kilder:

Ritchie H., Roser M. Environmental Impacts of Food Production. 2020. Retrieved from Ourworldindata.org, October 2020.

< https://ourworldindata.org/environmental-impacts-of-food> .

Rosner J. How Our Food Choices Affect the Environment. 2019. Retrieved from soulfoodsalon.com, October 2020.

<https://www.soulfoodsalon.com/post/how-our-food-choices-affect-the-environment-by-jeanne-rosner-md>

Other sources:

Eat Green: Our everyday food choices affect global warming and the environment.

https://www.nrdc.org/sites/default/files/eatgreenfs_feb2010.pdf

Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe’s meat and dairy

intake.
<https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959378014000338>

Meat production and consumption: Environmental consequences.
<https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211601X15001315>